Računalniki so postali del našega vsakdana, s tem pa so že davno zapustili strogo funkcionalno vlogo in danes nastopajo kot vsestranski pripomočki za delo in zabavo. Zelo se je razvil svet računalniških iger, ki v mnogih pomembnih ozirih vodi in usmerja razvoj računalniške opreme, saj so prav igričarji med najbolj aktivnimi potrošniki na področju računalništva. Nič čudnega torej, da želijo navdušenci nad računalniškimi igrami v svojih digitalnih svetovih uživati tudi takrat, ko ne morejo dostopati do domačega računalnika. V takšnih primerih je smiseln nakup igričarskega prenosnika, ki bo zmogel poganjati napredne igre tudi na poti.

Lastnosti igričarskih prenosnikov

Glavna lastnost igričarskega prenosnika je seveda zmogljivost, saj igre zahtevajo kar znatno računsko in predvsem grafično moč. Na srečo so napredni prenosniki kos tudi tako zahtevnim opravilom. Ključna komponenta pri tovrstnih prenosnikih je grafična kartica, ki mora biti pripravljena na velike obremenitve pri izrisovanju slike na zaslonu – igričarski prenosnik bo tako opremljen z ločeno grafično kartico z nekaj gigabajti namenskega pomnilnika.

Nadalje je pGaming prenosnikomembna tudi računska moč, katero zagotavlja procesor. V igričarskih računalnikih so vgrajeni sodobni večjedrni procesorji s frekvenco 3-4 GHz, procesor pa seveda dopolnjuje še delovni pomnilnik, ki mora za potrebe zahtevnih igričarjev nuditi kapaciteto vsaj 8 GB. Med komponentami, ki odločajo o hitrosti in odzivnosti sistema, moramo omeniti še pogon za shranjevanje podatkov. Optimalna izbira je SSD pogon, ki zagotavlja bliskovito hitrost in odzivno delovanje programske opreme, čeprav za igre zadostujejo tudi klasični trdi diski, ki imajo še prednost dodatne kapacitete.

Na koncu pa je za optimalno igričarsko izkušnjo pomemben še zaslon. Igričarji se navadno odločajo za velike zaslone s 17,3-palčno diagonalo, čeprav mnogim zadostuje tudi manjša diagonala 15,6 palcev. V vsakem primeru pa mora ločljivost dosegati vsaj FullHD standard, torej 1920 x 1080 slikovnih pik.

Dodatna oprema igričarskih prenosnikov

Piko na i postavi še dodatna oprema, pri kateri gre preveriti predvsem zvočni sistem in baterijo, dokupiti pa bo treba miško. Vsekakor pa bo igričarski prenosnik že sam po sebi ponudil veliko, tako da bo v primeru smiselne izbire uporabniška izkušnja gotovo dobra, ne samo pri igranju iger, temveč tudi pri drugih bolj ali manj zahtevnih opravilih.

jezzoRačunalnikiPrenosniki
Računalniki so postali del našega vsakdana, s tem pa so že davno zapustili strogo funkcionalno vlogo in danes nastopajo kot vsestranski pripomočki za delo in zabavo. Zelo se je razvil svet računalniških iger, ki v mnogih pomembnih ozirih vodi in usmerja razvoj računalniške opreme, saj so prav igričarji med...