Namizni računalnik ali prenosnikNaj izberem namizni računalnik ali prenosnik?

Med namiznimi in prenosnimi računalniki je seveda velika razlika, zato se zdi primerjava skorajda nesmiselna. Bolj pogosto srečamo soočenja med prenosnimi in tabličnimi računalniki, ki imajo več skupnega in zato bolj neposredno tekmujejo za tržni delež, a dejstvo je, da tudi odločitev med namiznim in prenosnim računalnikom ni tako samoumevna, kot bi se morda zdelo. Razmislek o teh alternativah ni potreben edinole tistim, ki nujno potrebujejo kompaktni prenosnik za delo na poti, drugi pa bodo gotovo z zanimanjem prisluhnili tudi prednostim, ki v nekaterih primerih odtehtajo celo nepremičnost namiznih računalnikov in naredijo te boljšo izbiro v primerjavi s prenosniki.

Prednosti namiznih računalnikov

Glavne prednosti namiznih računalnikov v primerjavi s prenosnimi so zelo prepričljive, pri tem mislimo predvsem na ceno in zmogljivost oziroma njuno kombinacijo. Namizni računalniki so lahko veliko bolj zmogljivi kot prenosniki, saj imajo obilo prostora za vgradnjo naprednih komponent, prav tako se napajajo neposredno iz električnega omrežja in jim zato ni treba varčevati. Jasno je torej, da bo namizni računalnik prva izbira tistih, ki za delo potrebujejo brezkompromisno zmogljivost, kot tudi tistih, ki zmogljivost potrebujejo za druge potrebe, na primer za igranje računalniških iger. Za vrhunski namizni računalnik bo treba odšteti le toliko denarja, kot bi ga zahteval povprečen prenosnik, z nekaj spretnosti pa lahko še več prihranite z nakupom posameznih komponent. Tu naletimo še na tretjo prednost, prilagodljivost in možnost nadgradnje.

Prednosti prenosnih računalnikov

Podoba prenosnikaNajbolj očitna prednost prenosnikov je seveda ta, da jih lahko prenašamo s seboj in uporabljamo povsod. Niso odvisni od povezave z električnim omrežjem, ne potrebujemo niti mize. Te prednosti namizni računalniki nikakor ne morejo povsem nadomestiti, medtem ko prenosniki lahko konkurirajo zmogljivosti namiznih računalnikov, saj sodobni prenosniki pogosto vsebujejo vrhunske komponent, ki ustrezajo tudi potrebam zahtevnejših uporabnikov. Večina običajnih računalničarjev se bo torej brez težav zadovoljila s prenosnikom, saj prednosti te alternative presegajo tudi nekoliko višjo ceno, je pa seveda končna izbira odvisna od potreb posameznika.

jezzoRačunalnikiPrenosniki,Računalniki
Naj izberem namizni računalnik ali prenosnik? Med namiznimi in prenosnimi računalniki je seveda velika razlika, zato se zdi primerjava skorajda nesmiselna. Bolj pogosto srečamo soočenja med prenosnimi in tabličnimi računalniki, ki imajo več skupnega in zato bolj neposredno tekmujejo za tržni delež, a dejstvo je, da tudi odločitev med namiznim...