Skupne lastnosti in razlike med tablicami, prenosniki in računalniki

Razlike med računalniki so v zmogljivosti in dimenzijah. Vsak računalnik, prenosnik ali tablični računalnik je bil zasnovan za določeno uporabo. Računalnike lahko uporabljamo tudi za namene, za katere niso bili zasnovani, ampak to lahko pomeni, da smo kupili nekaj kar ne uporabljamo ali da se računalnik napreza in je obremenjen. Zaradi tega je razvitih toliko različnih računalnikov in modelov, da bi lahko ustregli vsem potrebam uporabnikov.

Prenosni računalniki

Presnosniki oz. prenosni računalnikiTablica, prenosnik in stacionarni racunalnik so kot nam že ime pove računalniki namenjeni prenašanju. Imajo tipkovnico in ekran, pod tipkovnico so v večini primerov komponente, nekatere enake in nekatere manjše kot pri stacionarnih računalnikih. Prenosniki imajo skoraj enako zmogljivost kot stacionarni računalniki. Njihova omejitev je velikost, kar pomeni, da ne moremo imeti večje število komponent (npr: diskov) in komponente morajo biti manjše. Prenosniki, ki imajo zelo zmogljive komponente, se lahko tudi pregrevajo, če se nabere prah v hladilnem sistemu, saj mora biti hladilni sistem pri prenosnikih brez napak, ker so komponente zelo “natlačene”.

Tablični računalniki

Vsi tablični računalniki imajo “touchscreen” – ekran občutljiv na dotik. Zaradi njihove teže in dimenzij so zelo priročni za prenašanje in mobilno uporabo. Njihova pomankljivost pa je, da so za delo neprimerni, saj je že pisanje daljših tekstov težje. Prenosniki, ki imajo ekran občutljiv na dotik in snemljivo tipkovnico, so lahko tudi tablični računalniki.

Stacionarni računalniki

Kot nam pove ime so te računalniki stacionirani na enem mestu. Namenjeni so lahko osebni, poslovni, profesionalni in še marsikateri uporabi. Njihova prednost je, da imajo vse komponente zamenjljive. Pri teh prenosnikih teža in velikost nista tako bistvenega pomena, zato so komponente lahko večje, lahko jih je več, hladilni sistem je lahko večji in bolj zmogljiv, skratka obstaja mnogo različnih glede na potrebe uporabnika.

jezzoRačunalnikiPrenosniki,Računalniki,Tablični računalniki
Skupne lastnosti in razlike med tablicami, prenosniki in računalniki Razlike med računalniki so v zmogljivosti in dimenzijah. Vsak računalnik, prenosnik ali tablični računalnik je bil zasnovan za določeno uporabo. Računalnike lahko uporabljamo tudi za namene, za katere niso bili zasnovani, ampak to lahko pomeni, da smo kupili nekaj kar ne uporabljamo...